Programul “Prima casa” se modifica. Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege pentru inlocuirea cu programul “O familie, o casa”

Administrare Imobile Bucuresti si Ilfov - Imobilis.ro > Blog > Stiri Imobiliare > Programul “Prima casa” se modifica. Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege pentru inlocuirea cu programul “O familie, o casa”
o casa, o familie

 Senatul a adoptat in sedinta de miercuri propunerea legislativa ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru modificarea OUG 60/2009. Astfel, programul “Prima casa” capata un caracter social, transformandu-se in programul “O casa, o familie”. Pentru a putea fi aplicat, propunerea legislativa trebuie sa fie adoptata de catre deputati si publicata, ulterior, in Monitorul Oficial.

Proiectul a fost adoptat cu 72 voturi “pentru” si 10 abtineri, dupa ce marti a primit avizul de la comisia de buget din Senat.

Modificarea vine dupa ce la inceputul lunii august Eugen Teodorovici a lansat propunerea de transformare a programului intr-unul social, accesibil familiilor cu venituri mici, impunandu-se praguri de venituri pentru beneficiari si pret maxim pentru achizitionarea locuintei.

Programul va functiona similar cu “Prima casa”, permitandu-le consumatorilor accesarea unor credite garantate de stat pentru achizitia sau constructia de locuinte, insa diferentele dintre cele doua programe sunt semnificative.

O prima modificare este data de faptul ca programul va putea fi accesat de o persoana singura sau de familiile fara copii cu venit maxim lunar de 4500 lei, in cazul familiilor cu copii pragul maxim fiind de 7000 lei. De asemenea, valoarea maxima a locuintei achizitionate prin program este de 70 000 euro, finantarea garantata fiind de maxim 66 500 euro. Programul “Prima Casa” nu avea aceste limitari, putand fi accesat de persoane cu venituri mari, ce si-ar fi putut permite un credit imobiliar standard.

O alta modificare semnificativa este data de faptut ca programul poate fi folosit si pentru a solicita bani pentru construirea unei case, varianta ce nu era posibila pana acum. De asemenea, familiile cu unul sau mai multi copii vor beneficia de reducerea ratei dobanzii creditului garantat, cu 0.5 puncte procentuale pe toata durata creditului in cazul familiilor cu un copil si cu un punct procentual in cazul familiilor cu doi sau mai multi copii.

In ceea ce priveste avansul, acesta se mentine la valoarea de minim 5 % din pretul de achizitie a locuintei.

Dat fiind faptul ca programul “Prima Casa” este in plina desfasurare, programul “O familie, O casa” ar putea sa se aplice, cel mai devreme, din 2020, in situatia in care propunerea legislativa va trece de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Call Now Button+40744 70 20 20
Acest site foloseste cookie-uri.